- 15 noiembrie 2016
- Stiri
- No Comments
In mod normal, la plecare ar trebui sa-ti primesti banii inapoi, integral sau macar partial.
O practica uzuala, cel putin in marile orase, este ca, atunci cand te muti in chirie, sa fie nevoie sa platesti o „garantie”. Egala cu valoarea chiriei pe una, doua sau chiar trei luni de zile, aceasta reprezinta o masura de siguranta pentru proprietar si are rolul de a acoperi eventualele daune provocate de chirias. In mod normal, garantia ar trebui restituita chiriasului la plecare – integral sau macar partial, daca pe parcursul sederii sale au existat cheltuieli ce au fost acoperite din aceasta suma. Din pacate insa, nu intotdeauna se intampla asa.
Pentru a preveni asemenea situatii neplacute, Imobiliare OK Arad iti prezinta cateva masuri de precautie:
1. Alege un proprietar de incredere:
Este adevarat ca aparentele pot insela, insa fa tot posibilul sa ajungi la un acord cu cineva care sa-ti inspire incredere. O persoana cunoscuta sau recomandata de un prieten ar avea, desigur, un avantaj in plus. In orice caz, acorda-ti un timp pentru a discuta cu proprietarul, pentru a putea incepe macar sa va cunoasteti (este firesc ca, la randul sau, si acesta sa-si doreasca un chirias de incredere).
2. Semneaza un contract:
Din punct de vedere legal, singura dovada ca ai platit garantia in cauza este stipularea acestui fapt in scris, de preferat intr-un contract de inchiriere care sa fie inregistrat ulterior la Administratia Financiara. (Poti incheia, pentru aceasta, si un proces-verbal intre tine si proprietar, dar cea dintai varianta este de preferat.) Un act semnat de catre cele doua parti reprezinta singurul argument solid pe care-l ai la dispozitie in cazul unui conflict cu privire la restituirea banilor care ti se cuvin.
3. Mentine o relatie buna cu proprietarul:
Intr-o relatie amiabila sunt sanse mai mici sa apara neintelegeri. De aceea, incearca, pe cat posibil, sa te mentii in raporturi bune cu proprietarul. Din acest punct de vedere, este nevoie sa dai dovada de respect fata de acesta, dar si sa-ti platesti la timp cheltuielile (atat chirie, cat si intretinere, electricitate, cablu, internet etc.). Grija fata de casa si de bunurile incredintate odata cu aceasta este de asemenea importanta, pentru a evita eventualele daune ce ar trebui acoperite din garantie.
4. Plateste-ti facturile:
Pentru a nu da proprietarului niciun motiv pentru a-ti retine garantia (sau o parte din aceasta) la plecare, asigura-te ca esti la zi cu toate cheltuielile casei. Pentru aceasta, este nevoie sa pastrezi facturile si, mai ales, chitantele, pentru a putea face dovada platilor efectuate.